Silverfisk eller långsprötad silverfisk: vad är skillnaden?

De senaste åren har den långsprötade silverfisken (Ctenolepisma longicaudata) i allt högre grad dykt upp i Sverige, men kunskapen om långsprötad silverfisk är begränsad och den kan lätt förväxlas med silverfisk. Därför kan det vara en god idé att hålla koll på skillnaden mellan silverfisk och långsprötad silverfisk, så du har ett bra svar när kunderna börjar fråga.

Print page Långsprötad silverfisk på papper

Som skadedjursbekämpare vet du kanske att är en stor skillnad mellan silverfisk och långsprötad silverfisk, även om de små insekterna till förväxling liknar varandra. Vill du veta mer, får du här en översikt över det som kännetecknar dem, liksom några goda råd på hur du mest effektivt bekämpar långsprötad silverfisk.

Silverfisk och långsprötad silverfisk – en översikt

 

Silverfisk
Lepisma saccharina

Långsprötad silverfisk
Ctenolepisma longicaudata

Längd:

10-12 mm

12-18 mm

Färg:

Silverfärgad

Silverfärgad med bruna nyanser

Behåring:

Ingen

Framträdande hår

Svanstråd:

Kortare än halva kroppslängden

Lika lång eller längre än kroppslängde

Temperatur:

22-32 ⁰C

20-26 ⁰C

Luftfuktighed:

75-97 % RH

55-95 % RH

Föda:

Döda insekter, matrester och tvålrester

Döda insekter, matrester, bomullstyg och papper

 

Nærbillede af sølvfisk Nærbillede af skægget sølvkræ

I översikten ser du att det inte är någon större skillnad i utseenden på silverfisk och långsprötad siverfisk. Men den långsprötade silverfisken känns igen genom att vara lite större och mindre silverskimrande än silverfisken. De har också svanstrådar och antenner som är markant längre. Det mest karakteristiska hos den långsprötade silverfisken är dock "skägget" som framgår av bilden nedanför:

Långsprötad siverfisk på en bordsskiva

Den största skillnaden mellan de två skadedjuren ligger i deras förmåga att anpassa sig till olika miljöer. När silverfisken föredrag varma och fuktiga omgivningar och därför trivs bäst i badrum och kök, kan de lågsprötade silverfiskarna klara sig i husets alla olika rum.

Vad gäller föda lever båda arterna av ting som de finner när de förflyttar sig. Det kan t ex vara döda insekter, matrester och tvålrester. Den långsprötade silverfisken kan dessutom komma hitta in i böcker och kläder, då de klarar av att smälta både papper och vissa tygmaterial som bomull och linne. Men det kan tilläggas att varken papper eller tyg tillhör deras favoritföda.

Nu har du koll på de väsentligaste skillnaderna mellan silverfisk och långsprötad silverfisk. Nästa steg blir att komma fram till hur du bekämpar dem mest effektivt.

 

För mer information, vänligen kontakta Technical Sales Manager: Magnus Rosander via e-post magnus.rosander@bayer.com eller per telefon på 0768 678 667

 

Använd bekämpningsmedel med försiktighet. Läs alltid etiketten och produktinformationen före användning. Observera alla varningsfraser och symboler.

När en hona hos silverfiskarna i genomsnitt lägger 20 ägg i sin livstid, hinner en långsprötad silverfisk med att lägga upp till 150 ägg. Därför gäller det att vara snabb, om bekämpningen skall bli effektiv.