Skadedjursbekämpning

Möt din skadedjurstekniker - ett samtal med Claus Schultz

Att få in skadedjur i hemmet är aldrig trevligt. Hela din bostad, från källare till vind, kan rymma ett stort antal skadedjur. Allt från små harmlösa kryp till dem som kan vålla skador på material och konstruktioner. Vi har talat med Claus Schultz, ordförande och presstalesman för den danska Branschföreningen för Skadedjursföretag, för att lära oss lite mer om vad en skadedjurstekniker gör, hur man bäst förebygger angrepp och vad man ska göra, om man redan har drabbats av skadedjur.

Print page En skadedjurstekniker och hans kund för ett samtal på en restaurang

Vad består en skadedjursteknikers arbete av?

Som skadedjurstekniker, tar vi hand om många olika skadedjur. Till exempel råttor, möss, trägnagare, silverfiskar, malar och så vidare. När vi kommer ut till kunden, inspekterar vi först området, för att undersöka vilket skadedjur det handlar om, hur det har kommit in i huset och vad det äter för någonting. Det är faktiskt som ett slags detektivarbete.  Efter vi har identifierat skadedjuret, kan vi påbörja själva arbetet med behandlingen.

Har du några råd på hur man kan undvika att få skadedjur?

Du kan gör mycket själv för att förebygga skadedjursangrepp:

Råttor och möss: När vi förflyttar oss inomhus inför höst- och vintersäsongen, gör även råttor och möss likadant. Både råttor och möss är skapta för att kunna tränga in i ditt hem genom små hål och sprickor.

  • Täpp till eller reparera hål i ytterväggar och socklar
  • Se till att det inte ligger någon nedfallen frukt ute i trädgården
  • Lägg inte ut någon fågelmat på marken
Profilbillede af Claus Schultz
Claus Schultz
Ordförande och presstalesman för Branschföreningen för Skadedjursföretag
Teknisk chef på Rentokil
Har varit i skadedjursbranschen i 43 år

 

Malar och larver: Om du hittar spunnen väv i din müsli eller andra spannmålsprodukter, har du troligtvis malar. De flesta tror att malar och larver kommer utifrån, men i 90% av fallen, kommer de från importerade varor. Därför är det en god idé att:

  • Hälla upp gryn, nötter och andra spannmålsprodukter i tättslutande burkar av till exempel glas, eftersom larver kan gnaga sig igenom papper och plast. På så vis kan malen inte förflytta sig över till andra livsmedel. 
  • När du handlar, så kontrollera att förpackningen är intakt, och om det är möjligt undersök att det inte finns spunnen väv inne i förpackningen. 
  • Dammsug regelbundet i sprickor och i köksskåp, så det inte finns kvar några rester av gryn eller spannmål. 

När ska jag ta kontakt med en skadedjurstekniker?

Du är alltid välkommen att ta kontakt med din närmaste skadedjurstekniker, om du har skadedjur, eller har en misstanke om det.  Ju tidigare vi kan åtgärda problemet, ju mindre blir omfattningen på skadorna.

Hos de flesta skadedjursföretag är det också möjligt att skicka in bilder på skadedjuret eller dess spår. Med hjälp av bilderna kan vi avgöra om det krävs en professionell behandling, eller om det kan lösas med några goda råd.

De flesta tror att malar och larver kommer utifrån, men i 90% av fallen, kommer de från importerade varor.

Hur hittar jag en skadedjurstekniker?

Du kan googla "skadedjursföretag".

Ska jag städa innan skadedjursteknikern kommer på besök?

Nej, det är bäst att låta platsen vara som den är. Området där skadedjuret har befunnit sig, ska ses som en brottsplats, och därför är det viktigt att vi kan följa dess spår och komma fram till hur stort problemet är.

 

Kan jag vara kvar hemma, medan skadjursteknikern utför bekämpningen?

Det beror på vilket skadedjur det handlar om. Gäller det råttor eller möss kan du vara kvar hemma. Om det däremot handlar om trägnagare eller andra insekter, som kräver bekämpning med hjälp av besprutning, är det en god idé att lämna bostaden, medan vi utför behandlingen.

Dessutom använder vi ofta gelprodukter från exempelvis Envu som kan appliceras exakt där skadedjuret befinner sig, utan att människor eller husdjur kommer i kontakt med produkten.