Bevaka med bete – för allas bästa!

Att använda bete för att övervaka förekomst av råttor och möss är bra för alla – utom för just skadedjuren. Det är billigt, effektivt och minimerar riskerna för att barn eller andra djur får i sig gifter.

Print page

Att få besök av skadedjur som råttor eller möss i ett hem eller på en arbetsplats är aldrig välkommet. De smyger sig obemärkt in i byggnaderna och innan någon upptäcker det första skadedjuret är problemet ofta redan tämligen omfattande. Genom att permanent bevaka de fastigheter man misstänker kan få besök undviker man att dra på sig omfattande problem och kan minimera påverkan på naturen.

Att ha en oavbruten bevakning med giftbeten kan vara både dyrt och omständligt för kunden, för att inte tala om de risker det finns för att andra än just råttor och möss tar skada, förklarar dr Stefan Endepols som arbetar med produktutveckling hos Envu Professional. Då är egentligen bevakning med giftfritt bete, som Envu. Harmonix Monotoring Paste, det bästa alternativet.

Han förklarar att fällor ställer krav på att man kontrollerar dem dagligen och den metoden är ganska kostsam. Att konstant ha giftbeten utlagda på ställen där man inte vet om det ens finns skadedjur utsätter bara andra djur för risken att få i sig skadliga ämnen.

Genom att först placera ut giftfria beten får man en tydlig bild av hur omfattande problemet är och hur råttorna och mössen agerar i just denna byggnad.
Betet består av en form av pasta som är placerad i vad som närmast kan liknas vid en tepåse. Betet är lockande för möss och råttor, då det är både smakrikt och näringsfullt. Djuren lockas till betesplatsen och gnager på betet som då får tydliga spår. Detta ger skadedjursbekämparen ett bra underlag för att bedöma motståndaren och problemets omfattning.

Dels får man en bra bild av var de fördrar att äta, dels gör ett fluorescerande ämne i pastan att det går att ta reda på hur de rör sig i huset och var de har sin viloplats, förklarar dr Endepols. Det gör man genom att använda en så kallad blacklight i mörkret som då får spillningen att lysa blått.
Med den information som det giftfria betet har gett kan man nu effektivare påbörja bekämpningen.

Oavsett om du väljer fällor eller gift kan du placera dessa på platser som du nu vet trafikeras av råttor och möss. Fördelen med att välja ett gift i detta läge är att skadedjuren har vant sig att äta på de specifika platserna och litar på tillgången av föda där. Det är därför stor chans att de fortsätter äta från samma platser. Det giftiga betet smakar och ser likadant ut och är lika näringsfullt. Eftersom det antikoagulerande ämnet inte verkar i mössen och råttorna förrän efter några dagar hinner de då få i sig en tillräckligt stor dos från en och samma plats. Och detta med råge.

I vissa miljöer, som mattillverkande fabriker, är inte bekämpning med gift tillåtet. Där är det bättre att komplettera betet med fällor sedan man har lokaliserat och analyserat problemets omfattning.

I dessa miljöer fungerar också giftfria beten som ett sätt att belägga för hälsovårdsmyndigheter att det inte finns någon förekomst av skadedjur. Lämnar man beten under ett par veckor utan att de blir ansatta är det ett godkänt bevis på att anläggningen är fri från dessa problem.